Promote CEE

Újrapapír Világnap: Mennyire terheli a pazarló papírfogyasztás a környzetet?

Amig egy ember év alatt 178kg O₂-t használ fel, addig egy idős fa egy év alatt közel 200 kg-nyi oxigént termel. Az újrapapír gyártásával nemcsak fenntartható bolygónk oxigéntermelő képessége, de egyben biztosítható a légkörbe kerülő CO2 megkötése is.

1 tonna papír előállítása minden más iparágnál több vizet használ fel. A papírcsomagolás teszi ki a világ 41%-nak papírfogyasztását. A papír csomagoló anyagokat akár ötször – tizszer is újrahasznosíthatók, így nagyon fontos, mind a gazdasági szereplők, mind a lakosság

Ha szelektíven gyűjtöd a papír, megmentheted a fákat

A papírgyárakat számos kritika éri, főként azért, hogy miattuk kerül kivágására az erdők többsége. Az ENSZ szerint a papírgyártás felelős az erdőirtások 20%-ért.

A Nyomda- és Papíripari Szövetség elmondás szerint évente Európában évente 1,5 millió; míg Magyarországon 7000 focipálya méretének megfelelő területtel nő az erdők területe, valamint a skandináv országokban éppen a papírgyártók azok, akik folyamatosan gondoskodnak a fák betelepítéséről.

A Szövetség szerint az erdőpusztításokért mindössze csak 7%-ban a papírgyártás, 80%-ban inkább az energia- és az építőipar felelős.

Természetesen minden iparág számára fontos, hogy fokozatossan csökkentse a környezetszennyezést és megújuló alapanyagokat használjon.

Fontos azoban arra is rávilágítani, hogy a világon évente több mint 300 millió tonna, azaz fejenként átlagosan 48-50 kilogramm papírt használunk fel. A papírfelhasználás természetesen az egyes országok fejlettségétől függ. Amíg nálunk, 60-70 kg/fő az éves papírfogyasztás, addig ez Nyugat-Európában olyan 160-170 kg; az Egyesült Államokban azonban 300 kg/fő felett is van.

Gyűjtsük szelektíven a szemetet, hogy csökkentsük a fakitermelést

Ha a papírhulladékot szeleketíven gyűjtjük, úgy újpapír állítható elő belőle. Statisztikai adatok szerint mi magyarok évente 700 ezer tonna papírt használunk fel és ebből 400-450 ezer tonnát gyűjtünk vissza és hasznosítunk. Minél több papírhulladékot sikerül felhasználni (újrahasznosítani), annál több fát menthetünk meg a kivágástól, – ez talán az első lépés, amivel mindenki hozzájárulhat a fakitermelés csökkenetéséhez.

Eva Johnson

Eva Johnson

A Promote-CEE elnöke, felelős gondolkodású édesanya, aki nem csak nyomon követi a környezeti változásokat, de az általa életre hívott könyvsorozattal, eseményekkel és kampányokkal igyekszik mindent megtenni a föld rohanó ütemű pusztulásának megfékezéséért.