Promote CEE

NASA Tiszta Levegő tanulmány: A legjobb légszűrő szobanövények

A NASA által közzétett felmérés szerint az egészséges otthoni környezet kialakításához szinte nélkülözhetetlenek a szobanövények. A szobanövények  fő előnye az, hogy megszűrik a levegőt az érzékszerveink elől rejtve maradt káros gázoktól. A NASA Tiszta Levegő tanulmány, amely megállapította, hogy mely növények távolítják el leghatékonyabban a benzol, formaldehid, triklór-etilén, xilol, és az ammónia gázokat a levegőből, amelyek többek között olyan negatív egészségügyi hatásokért felelnek, mint a fejfájás, a szédülés vagy a szem irritációja.

A legjobb növények továbbra is a Flamingo Lily bizonyult. A NASA azonban azt is javasolta, hogy 10 négyzetméterre legalább egy növény jusson.

Káros gázok otthon a levegőben: Mit okoznak?

  • Benzol gyakran okoz szemirritációt, szédülést és fejfájást. A benzol általában műanyag tárgyak gyártásához használják, de megtalálhatók a ragasztókban, festékben vagy a bútorápolókban is.
  • Xilol elsősorban a nyomda, gumi és bőriparban található meg.  Fejfájást, szédülés, szívzavart, de akár torokfájást is okozhat.
  • Formaldehid megtalálható a kéztörlőkben, papírzacskókban és a szalvétákban is.  Orr és szájirritációt, torokfájást, de akár tüdőproblémákat is okozhat.
  • Triklór-etilén elsősorban festékben és nyomtatópatronokban található. Fejfájást, szédülést, hányást, de akár kómát is okozhat.
  • Ammónia ablaktisztítókban, trágyában és padló waxban is megtalálható. Szem irritációt, köhögést és torokfájdalmat okozhat.

További információ: nasa.gov (h/t: lovethegarden, designyoutrust)

Merken

Merken

Merken

Eva Johnson